© Copyright 2024 #OPLADERS | All Rights Reserved | Duurzaam webdesign J Ontwerp
Wie zijn die ouders achter deze gezichten? Bij #Opladers ligt de kracht op de menskant. En daarom heeft de gemeente Heerde gekozen om ouders in beeld te brengen en het ´echte´ gesprek met ze aan te gaan over opvoeden en opgroeien. Kun je geluk doorgeven aan je kind? Mag je als ouder van een eigen toekomst dromen? Waarom maak je als ouder bepaalde keuzes in de opvoeding van je kind? Moet opgroeien altijd leuk zijn…..Of brengt onze dierbare vrijheid ook verantwoordelijkheden met zich mee? Antwoorden op deze vragen worden in de gemeente Heerde zichtbaar. Door het delen van onze ervaringen bouwen we samen aan een gezonde leefomgeving voor onze kinderen.
Marjolein – 37 jaar – getrouwd met Wilbert – 2 dochters (Eline (8) & Lieke (5)
Levensmotto: ‘Pak je rust en geniet van de kleine dingen om je heen!’
‘Wat is ze mooi, wat is ze mooi!’ was haar eerste reactie toen dochter Eline werd geboren. Bij de geboorte van dochter Lieke, vijf jaar geleden, was haar verwondering niet minder: ‘Is ze er echt?!’ waren toen de woorden die ze bleef herhalen. Bij de bevalling van haar dochters, werd zij zelf ook als moeder geboren, aldus Marjolein.
Marjolein woont met haar man Wilbert en twee dochters in een dorp op de Veluwe. Een bewuste keuze voor dit gezin, want hier zijn de ouders zelf geboren en getogen. Hier voelen zij zich prettig en vertrouwd. Het is een plek waar zij mensen kennen en waar iedereen er voor elkaar is. Precies deze sfeer zoeken Marjolein en Wilbert om Eline en Lieke in op te laten opgroeien.
Als peuters gingen de meiden naar de peuterspeelzaal, maar nu zijn het vooral opa en oma die komen oppassen. Marjolein werkt parttime in de zorg. Parttime werken is haar bewuste keuze, want ‘het ouderschap maak je maar één keer mee. Ik wil er zijn voor mijn kinderen’, licht zij haar keuze toe. Alle ‘eerste keren’ van de meiden heeft deze moeder meebeleeft. Plassen op de WC, tand eruit, alleen buitenspelen, voor het eerst naar school, de zwemles en meer. Marjolein wil erbij zijn. En ja, altijd pinkt zij bij ‘de eerste keren’ een traantje weg.
Eline en Lieke krijgen de vrijheid om de wereld te onderzoeken en eigen keuzes te maken. Natuurlijk zijn er ook regels waar zij zich aan moeten houden. ‘Respect hebben voor elkaar’ is wel de belangrijkste. Hoe dit eruit ziet? Nou gewoon… niet schreeuwen, maar rustig met elkaar praten. Uitleggen waarom je iets vindt of doet. Of weten dat mensen anders kunnen zijn, maar altijd gelijkwaardig. Zo neemt Marjolein haar kinderen mee naar haar werk. Een plek waar haar dochters leren kijken naar de mens achter hun handicap.
Omdat samen opvoeden leuker is dan alleen, zoeken Wilbert en Marjolein het contact met andere ouders. Vriendschappen veranderen door de jaren heen. Nieuwe contacten worden gelegd met ouders op school, zwemles-ouders, vakantievrienden en nieuwe buren. ‘We zien elkaar misschien niet dagelijks, maar het gevoel is goed en we kunnen altijd bij elkaar terecht.’ Zo is het maar wat prettig om bij andere ouders te vragen hoe zij denken over het gebruik van mobiele telefoons, al dan niet filmpjes plaatsen op Tik-Tok en of je kind nu wel of niet mag terugslaan op het schoolplein. ‘Het is gewoon ook wel eens moeilijk om een kind op te voeden. Samen weet je meer dan alleen, toch?’, aldus Marjolein.