Vragen rondom opvoeden met elkaar delen, hulp aanbieden en vragen
#OPLADERS contact

Verhalen

Netwerk ´Lochemse Mama´s´

Hi, ik ben Phylicia! Mama van Olivia, vriendin van Niek en initiatiefnemer van Lochemse Mama’s. 

Ik was zwanger van Olivia toen Corona zijn intrede deed. Dit betekende geen (zwangerschapsproof) feestjes, geen terrasjes met vriendinnen, maar ook geen mogelijkheden meer om andere mama’s to be te ontmoeten. Gelukkig mochten we richting het eind van mijn zwangerschap steeds meer en begon ik met 29 weken met zwangerschapsyoga bij Kyoko. Naast dat dit fysiek erg fijn was, heb ik ontzettend leuke mama’s (toen nog to be ontmoet). Inmiddels zijn we een jaar verder en hebben we nog steeds vrijwel dagelijks contact. Van hele persoonlijke verhalen zoals de kwaaltjes na de bevalling tot vragen over babyvoeding. Alles komt voorbij. Het laagdrempelige en veilige gevoel van “lotgenoten” deed (en doet) mij zo goed dat ik dit ook graag voor andere mama’s wilde opzetten.

Met dit idee ben ik naar het consultatiebureau gegaan en via hen in contact gekomen met Esther van #OPLADERS. Na een telefonische kennismaking merkte we dat onze ideeën en ambities op elkaar aansloten en zijn we verder gaan kletsen tijdens een wandeling door het mooie Lochem. Hier spraken we o.a. over dat het zo fijn kan zijn om andere moeders (en vaders) te ontmoeten en je verhaal te delen of je vragen te stellen. We wilden iets gaan opzetten om dit te realiseren! 

Al snel namen we actie en zaten we nog geen maand later met 10 mama’s te brainstormen bij Beleefboerderij de Kleine Carrousel. Een deel van de mama’s uit mijn netwerk en een deel vanuit Esther haar netwerk als aanjager van #OPLADERS. Zo fijn dat we een groep enthousiaste mama’s bij elkaar wisten te krijgen! En ook zo snel! 

Inmiddels hebben er een aantal brainstormsessies plaatsgevonden en is het netwerk Lochemse Mama’s ontstaan! Wij organiseren events, maar ook (informatieve) bijeenkomsten. Dit doen wel lokaal, in samenwerking met lokale ondernemers. 

Het doel van Lochemse Mama’s is om moeders (en vaders) met elkaar in contact te brengen. Wij willen het eerlijke verhaal met elkaar delen, er voor elkaar zijn en elkaar verder helpen. Laagdrempelig en in een veilige omgeving. Geen oordelen, geen verwijten. Soms met een traan, maar we sluiten altijd af met een lach!

Esther (en #OPLADERS) heeft een belangrijke rol gespeeld in het opzetten van Lochemse Mama’s. Zij bracht ons samen, faciliteerde onze sessies én schakelt als aanjager met de gemeente en andere instanties. 

Lochemse Mama’s organiseert op 10 oktober (in de week van de opvoeding) het Ouder & Kind Festival op de Beleefboerderij de Kleine Carrousel in Laren! Zien wij je daar? www.lochemsemamas.nl of volg ons op instagram. #opladers

 

 

Moeders helpen elkaar tijdens lockdown

Moeders Raban & Hilde gaven elkaars dochters tijdens de eerste en tweede lockdown thuisonderwijs. Op deze manier konden de meiden elkaar twee keer in de week blijven zien en de moeders hun eigen werkzaamheden oppakken. #opladers 

Herman en Jenny Schutte zijn een ouder echtpaar dat sinds een jaar zeker een keer in de week oppast op twee jonge kinderen. Ze hebben zelf geen kinderen of kleinkinderen. Via #OpladersHeerde hebben ze een soort van oma en opa rol gekregen.

Herman: “We waren al vaker een soort bonus opa en oma geweest voor kinderen. Dat was ons goed bevallen. Toen we in het lokale huis-aan-huis blad een oproep zagen om op te passen, hebben we ons hiervoor aangemeld bij Linda Seinstra van #Opladers. Na een kennismaking met haar en een uitleg, vond een eerste ontmoeting met het gezin plaats. Het ging om een gezin met twee meisjes. Hun hulpvraag was of wij af en toe op de kinderen konden passen zodat zij wat tijd voor hunzelf hadden. Dat doen we inmiddels meer dan een jaar en tot op heden gaat dat heel goed. Wij vinden het erg leuk om te doen en de meisjes hebben er ook plezier van. Als ze bij ons zijn doen we van alles zoals knutselen, gezelschapsspelletjes, wandelen, zwemmen en soms gaan we naar speeltuin. Ook heeft een van de meisjes al een keer bij ons gelogeerd. Je krijgt een goede band met elkaar en de kinderen vinden het steeds leuker om bij ons te komen. Voor ons is het echt een opa en oma-gevoel. En zo worden we in de familie ook genoemd, de extra opa en oma. We worden veel betrokken bij de familie zoals verjaardagen en het halen van een zwemdiploma. Het brengt ons veel en tegelijkertijd heb je ook het gevoel hebt dat je iets kunt betekenen voor dit gezin doordat zij zich kunnen opladen als de kinderen bij ons zijn. We hebben het gevoel dat we echt iets bijdragen waar we zelf ook veel plezier aan beleven.

Zoals het er nu naar uitziet gaat dit nog jaren door want het is zo leuk om te doen. En het klikt gewoon goed.” #opladers 

#Opladers Hubert & Wineke

Al een aantal maanden zijn wij betrokken bij het initiatief #Opladers in Zutphen. Een vaste middag in de week zijn twee broertjes bij ons. We knutselen, bakken lekkernijen, lezen, bespreken onderwerpen of opdrachten van school en we spelen dwars door de hele spelletjeskast. Met Monopoly als grote favoriet.

Met dit ‘nieuwe noaberschap’ ondersteunen we een gezin in een periode waarin ze met gezondheidsproblemen te maken hebben. Een gezin dat we niet kenden, maar nu ineens elke week ontmoeten.

We vinden het heel bijzonder om op zo’n relatief eenvoudige manier iets voor een ander te kunnen betekenen. De jongens hebben het elke keer naar hun zin en de ouders kunnen een middag ‘opladen’. Wij hebben er ruimte voor en krijgen er zelf ook energie van. In alle opzichten waardevol. #opladers


Carpoolen is zo gek nog niet door moeder Lizelot!

De school van onze zoon ligt in het buitengebied, vandaar dat er heel wat ouders iedere dag met de auto heen en weer rijden. Om het aantal kilometers wat terug te dringen hebben een aantal gezinnen afspraken gemaakt om te carpoolen. Zelf wissel ik drie keer per week het rijden van en naar school af met een gezin bij ons vlakbij. Laatst werd ik gebeld door een oma van een klasgenootje, zij had onverhoopt geen auto tot haar beschikking, dus heb ik haar kleinzoon meegenomen uit school. Zo helpen we elkaar! Wat ik zelf merk is dat als je klaar staat voor anderen, de drempel om zelf eens om hulp te vragen een stuk lager komt te liggen! #opladers

Moeder Merel & Musicalles

Onze dochter zit op musicalles. Meerdere kinderen uit de klas doen hieraan mee. We hebben een app-groep opgericht en spreken hierin af wie de kinderen uit school naar musicalles brengt. Zo hoeven we niet allemaal te rijden. Ontlasten we elkaar en het milieu. En de meiden vinden het super gezellig om met elkaar mee te rijden. #opladers 

#Oplader Anita

We zitten een beetje onwennig bij haar aan de keukentafel. Zij en haar man hebben aangegeven een #Oplader te willen zijn voor een kindje. De moeder van dit kindje en ik zitten nu aan de koffie in de keuken van dit hartelijke echtpaar om kennis te maken.

Terwijl er over en weer gepraat wordt over het huis, de huisdieren, zorgen om oudere ouders bedenk ik dat er veel moed voor nodig is om als moeder te zeggen dat het je niet altijd lukt om alle ballen in de lucht te houden. Om te melden dat je het fijn zou vinden als een ander je daarbij zou willen helpen.

Deze moedige moeder heeft dat lef. Wie wil mijn kind zo nu en dan opvangen zodat ik op adem kan komen en ook extra tijd aan mijn andere kinderen kan besteden? Power vrouw, denk ik.

Aan deze keukentafel zie ik het echtpaar glimmen. Er komt een jong kind bij hen spelen. Iemand met wie ze kunnen wandelen en knutselen. Alsof ze een kleinkind hebben, net als hun kennissen en familie. Het is een prachtig kind. Moeder laat trots een foto op haar telefoon zien. Drie mensen hier aan tafel helemaal vertederd door dit kind.

Deze mensen laden elkaar op. Moeder krijgt even rust maar ook energie omdat dit echtpaar ook trots zijn op haar kind. Er misschien wel van gaan houden. Dit echtpaar heeft op gezette tijden weer een jong kind in huis. Dat brengt weer reuring en vrolijkheid. Hoe leuk is het toch zijn om een #Oplader voor iemand te zijn.

Happy stones

Floortje maakt Happy stones die ze weg geeft om mensen op te vrolijken. Ze verpakt ze ook nog eens met glitter en kleurige balletjes in een mooi zakje om het blije gevoel nog groter te maken. Daarmee laad ze andere mensen op.

Daar gaat het om bij #Opladers. Hoe kun je jouw hulp aanbieden om een ander op te laden. Kijk eens naar de ouders om je heen. Kunnen zij wel wat hulp gebruiken? Zou je hun kinderen kunnen meenemen naar school of naar de voetbaltraining? Zou je hun kinderen een middagje bij je thuis kunnen uitnodigen zodat zij even hun handen vrij hebben? Heb je tijd om hun kinderen te helpen bij het lezen of huiswerk?

 

Netwerk ´Lochemse Mama´s´

Hi, ik ben Phylicia! Mama van Olivia, vriendin van Niek en initiatiefnemer van Lochemse Mama’s. 

Ik was zwanger van Olivia toen Corona zijn intrede deed. Dit betekende geen (zwangerschapsproof) feestjes, geen terrasjes met vriendinnen, maar ook geen mogelijkheden meer om andere mama’s to be te ontmoeten. Gelukkig mochten we richting het eind van mijn zwangerschap steeds meer en begon ik met 29 weken met zwangerschapsyoga bij Kyoko. Naast dat dit fysiek erg fijn was, heb ik ontzettend leuke mama’s (toen nog to be ontmoet). Inmiddels zijn we een jaar verder en hebben we nog steeds vrijwel dagelijks contact. Van hele persoonlijke verhalen zoals de kwaaltjes na de bevalling tot vragen over babyvoeding. Alles komt voorbij. Het laagdrempelige en veilige gevoel van “lotgenoten” deed (en doet) mij zo goed dat ik dit ook graag voor andere mama’s wilde opzetten.

Met dit idee ben ik naar het consultatiebureau gegaan en via hen in contact gekomen met Esther van #OPLADERS. Na een telefonische kennismaking merkte we dat onze ideeën en ambities op elkaar aansloten en zijn we verder gaan kletsen tijdens een wandeling door het mooie Lochem. Hier spraken we o.a. over dat het zo fijn kan zijn om andere moeders (en vaders) te ontmoeten en je verhaal te delen of je vragen te stellen. We wilden iets gaan opzetten om dit te realiseren! 

Al snel namen we actie en zaten we nog geen maand later met 10 mama’s te brainstormen bij Beleefboerderij de Kleine Carrousel. Een deel van de mama’s uit mijn netwerk en een deel vanuit Esther haar netwerk als aanjager van #OPLADERS. Zo fijn dat we een groep enthousiaste mama’s bij elkaar wisten te krijgen! En ook zo snel! 

Inmiddels hebben er een aantal brainstormsessies plaatsgevonden en is het netwerk Lochemse Mama’s ontstaan! Wij organiseren events, maar ook (informatieve) bijeenkomsten. Dit doen wel lokaal, in samenwerking met lokale ondernemers. 

Het doel van Lochemse Mama’s is om moeders (en vaders) met elkaar in contact te brengen. Wij willen het eerlijke verhaal met elkaar delen, er voor elkaar zijn en elkaar verder helpen. Laagdrempelig en in een veilige omgeving. Geen oordelen, geen verwijten. Soms met een traan, maar we sluiten altijd af met een lach!

Esther (en #OPLADERS) heeft een belangrijke rol gespeeld in het opzetten van Lochemse Mama’s. Zij bracht ons samen, faciliteerde onze sessies én schakelt als aanjager met de gemeente en andere instanties. 

Lochemse Mama’s organiseert op 10 oktober (in de week van de opvoeding) het Ouder & Kind Festival op de Beleefboerderij de Kleine Carrousel in Laren! Zien wij je daar? www.lochemsemamas.nl of volg ons op instagram. #opladers