Vragen rondom opvoeden met elkaar delen, hulp aanbieden en vragen
#OPLADERS contact

Het was al een mooie tocht naar Eline’s huis, over de dijk bij de IJssel langs een weg van sneeuwklokjes. En de plek zelf was niet minder. Midden in de uiterwaarden, dichtbij het pondje, werd ik hartelijk ontvangen door Eline en haar kinderen. Mijn dochter was ook mee en er werd gespeeld. Voor de koffiebonen moest Eline even naar haar moeder, het huis ernaast.

Ik ontmoette Eline (27 jr) een half jaar geleden bij het zwembad in Brummen. Ze keek daar naar de zwemlessen van haar oudste dochter (6jr) en speelde ondertussen met haar andere twee kinderen (2 en 1 jr) in de speeltuin. Al snel raakten we in gesprek en leek het haar erg leuk om toegevoegd te worden in de ‘ouder en kind app groep’. Vanaf toen kwam ze structureel. ‘Het is fijn dat mijn kinderen met andere kinderen kunnen spelen daar en dat moeders elkaar dan ook ontmoeten is een bonus’, aldus Eline.

Ouder kind groep
Maar alleen bij de ouder en kind groep blijft het niet. Ze raakt via #Opladers betrokken bij een groepje moeders van basisschool de Ontdekking in Brummen en organiseerde met hen een ontmoetingswandeling. Eline; ‘Het is voor mij belangrijk om zelf actief te zijn binnen de school en iets voor andere ouders en kinderen te organiseren’.

Voordat ze deelnam aan deze activiteiten miste ze dat haar kinderen met andere kinderen speelden en was ze niet op de hoogte van alle activiteiten rondom Brummen. Zo heeft ze nu o.a. ook de peutergym ontdekt.

‘Ik vind het leuk om van alles te doen en met kinderen moét je wel van alles doen. Samen op de grond spelen, bouwen of iets leuks ondernemen’, geeft Eline aan. Het maakt haar een actieve moeder. Iets een op een met haar drie kinderen doen vindt ze ook heel fijn. ‘Echt even iets bewust samen’.

Ze geeft aan dat er steeds meer leuke dingen worden georganiseerd in Brummen. ‘Het ouder en kind festival is iets wat nooit was geweest en zo leuk!’. Dit zet haar aan om de tweede editie mee te organiseren. Ook is ze enthousiast over de activiteiten van Stichting het Sportkompas. Vooral in de vakanties organiseren zij veel leuke activiteiten.

Jong moeder
Als jonge alleenstaande moeder van twintig verhuisde ze met haar ouders van Oosterbeek naar Brummen. Ze was toen meer teruggetrokken en vond het moeilijk als jonge moeder activiteiten te ondernemen. Ze schaamde zich. Nu ziet ze dat andere jonge moeders dat wel doen en moedigt dit aan. ‘Het is vooral erg knap om zo jong moeder te zijn en van alles te doen!’. Maar het was niet makkelijk in het begin als jonge moeder. Ze is toen in gesprek gegaan met Stichting Welzijn Brummen. Vooral het luisterend oor van hen was fijn. Toen haar dochter 1.5jr was ontmoette ze haar huidige man. Hij heeft haar dochter erkent en samen zijn ze ondertussen een gezin van 5. Ook heeft ze een volwassenopleiding afgerond en werkt ze op wisselende tijden om zoveel mogelijk bij haar kinderen te kunnen zijn.

Als ik Eline zie, tijdens ons gesprek, is ze erg ontspannen. Multitasking met haar kinderen, ruzies oplossen, troosten, het gaat haar gemakkelijk af. Ik ben benieuwd naar haar geheime recept. ‘Positief denken en alles relativeren, dat werkt heel goed’, geeft ze aan. ‘En als het echt even veel is, kijk ik even de andere kant op’. Dat opa en oma naast hen wonen is natuurlijk ook heel fijn.  Lastig vindt ze het stellen van grenzen. Ze voelt zich dan bezwaard als ze ergens op bezoek komen en de kinderen zich ‘erg vrij’ voelen.

Toekomst
De toekomst ziet Eline positief in. Lekker in Brummen in de buurt van haar familie, vrienden en haar nieuw opgebouwde netwerk. En vooral zoveel mogelijk tijd met de kinderen doorbrengen. Ze hoopt de kinderen zelfvertrouwen mee te geven door ze gemeende complimenten te geven en hen vrij te laten ontdekken. Als iets niet mag benoemt ze wat wél mag. Ook helpt Eline haar kinderen spannende dingen uitdagend te maken. Bijvoorbeeld door zelf een ijsje te kopen.

Bij ons afscheid maken we een mooie foto. Dat mijn dochter daarna niet meer in de bakfiets wil maar wil blijven spelen zorgde direct voor een vervolgafspraak.