Vragen rondom opvoeden met elkaar delen, hulp aanbieden en vragen
#OPLADERS contact

Ouder & kind festival Brummen

 

Ouder & Kind Festival in de gemeente Brummen schot in de roos

Grote opkomst en gevarieerd programma

 

Ongeveer 500 ouders, kinderen en geïnteresseerden bezochten afgelopen zaterdag het eerste Ouder & Kind Festival in de gemeente Brummen. Met dank aan meer dan 60 vrijwilligers stond de dag vol met allerlei leuke activiteiten en workshops. En ook de weergoden werkten bijzonder goed mee.

 

Veel te beleven voor ouder en kind

De festivalsfeer proefde je meteen zodra je het terrein betrad. Een foodtruck, springkussen, overal gezellige zitjes en kraampjes, kinderen die aan lange banken bezig waren om vetbollen te maken voor vogels, een kampvuur waar broodjes gebakken werden, dieren om mee te knuffelen en ga zo maar door. Maakplaats the Villa beschikt over verschillende lokalen waar de creativiteit van kinderen flink gaat stromen. En dat uitte zich afgelopen zaterdag in de creatie van allerlei kunstwerken: van een mooie kaars tot een breiwerkje tot een kunstwerk gemaakt van onderdelen van elektrische apparaten. In de huiskamer deelden ouders hun alledaagse vragen met een kindercoach en werden kinderen voorgelezen. Op weer een andere plek konden kinderen geschminkt worden en konden ouders tweedehands kleding en speelgoed uitzoeken. Bij de drukbezochte kinderyoga gingen ouders met hun kind op reis. Wat zij op hun reis tegenkwamen, zoals een berg, werd vertaald naar een houding die de kinderen en ouders mochten aannemen. En zo was er deze dag voor elk wat wils.

 

 

#Opladers

Als organisator en drijvende kracht achter het festival is Fiona Vloet meer dan tevreden. ‘Dit overtreft alle verwachtingen.’ Al weken voor het festival werd met een groep vrijwilligers de eerste voorbereidingen getroffen. ‘Met elkaar werden we steeds enthousiaster en alles komt op het festival bij elkaar.’ Het idee van het festival komt voort uit #Opladers. Als jonge vader of moeder heb je heel wat ballen in de lucht te houden. Werken, boodschappen doen, de kinderen naar school brengen, tijd maken om voor te lezen. En alles is nieuw: waarom valt mijn kind zo slecht in slaap, moet ik met dit kuchje naar de dokter, is dat drukke gedrag eigenlijk wel normaal? Het zijn alledaagse onderwerpen waar veel jonge ouders mee worstelen en wat zij vooral zelf willen oplossen. Fiona Vloet is aanjager van #Opladers in de gemeente Brummen en zelf jonge moeder. Zij geeft aan: ‘#Opladers is er voor jonge ouders. Ik probeer ze met elkaar in contact te brengen, zodat ze iets voor elkaar kunnen betekenen. Het helpt soms al om even te kunnen sparren of het wegbrengen en halen van de kinderen naar de sportclub met elkaar af te wisselen. Het festival is een manier om ouders bij elkaar te brengen en ze te helpen met opvoed- en opgroeivragen’.

 

Samenwerking met Maakplaats the Villa
#Opladers werkte voor dit festival samen met Maakplaats the Villa. Oprichtster Frederique Visch van de Villa ziet dat #Opladers en de Villa elkaar mooi aanvullen. ‘De Villa is er voor kinderen en jongeren, #Opladers is er voor ouders, als je dat samenbrengt, ontstaan er mooie dingen, zoals dit festival.’ Ze is trots op de jongeren van de Vrijdag Villa, een groep die elke vrijdag avond naar de Villa komen om samen te eten, te chillen bij het kampvuur en creatief bezig te zijn. Zij hebben tijdens het festival de koffie, thee, chocomelk en suikerspinnen verzorgd. Op het festival hing een echte Villa sfeer, aldus Frederique. Op woensdag en donderdag middag kunnen kinderen vanaf 9 jaar bij de Villa timmeren, naaien, schilderen, sporten, hutten bouwen en nog veel meer.

Volgend jaar weer?

Het gevarieerde programma waar veel vrijwilligers aan meegewerkt hebben, het mooie weer en vooral de enthousiaste deelname van kinderen en ouders maken het festival zeer geslaagd. Volgend jaar weer? Fiona geeft aan: ‘Het festival smaakt naar meer en voldoet absoluut aan een behoefte. Mooi om voort te z

etten dus. De komende tijd richt ik mij op het verder brengen van #Opladers om zo het informele netwerk van ouders en opvoeders verder te versterken.’

 

Tot slot

Het festival is tot stand gebracht met een bijdrage uit het preventieakkoord. Daarnaast is dit mogelijk gemaakt door Maakplaats The Villa, #Opladers, de gemeente Brummen, Stichting Onze DROOM, Bibliotheek Brummen-Voorst, Dierenpark het Goor, Bakkerij Teeselink, Jumbo Brummen, JogaYannu, In de Fleur, Praktijk de Uil, Theaterco

llectief het Reservaat, Kinderpraktijk Hilde, Praktijk IJsselvallei,

Logopedie Brummen, CJW Zomerkamp, Lazones, SWB, Kinderopvang HIP, Pleegzorg en de vele vrijwilligers die hebben bijgedragen.