Vragen rondom opvoeden met elkaar delen, hulp aanbieden en vragen
#OPLADERS contact

Aantal kinderen: 2 dochters + 1 zoon (13 jaar Noa + 10 jaar Tess + 8 jaar Levi)   

Woonplaats: voorheen Wapenveld

Levensmotto: ‘Je bent mama en ook nog jezelf’

 

‘Ik ben mama en ook nog mezelf’

Interview: Marleen Witteveen – Aanjager #Opladers gemeente Heerde

[Met toestemming geplaatst]

 

Eén dag voor de bevalling van haar dochter liep Marlies nog gewoon in de stad. Genoten van haar zwangerschap en thuis bevallen van een heerlijk ontspannen baby, die meteen goed dronk en sliep. “Noa was een ideale baby om mee te starten”, aldus Marlies.

Een grote stap was het toen zusje Tess geboren werd. Van één naar twee kinderen maakte dat Marlies ineens constant ‘aan’ stond. Ogen voor én achter heeft deze moeder van twee nodig. Wanneer zij bezig was met Tess hield zij altijd haar oren gefocust op “waar gaan die voetjes van Noa nu weer heen?”

Totdat broertje Levi werd geboren, werkte Marlies drie dagen in de kinderopvang. Heerlijk om even geen moeder te zijn en met collega’s te kunnen kletsen. Dit zorgde voor nieuwe energie thuis. Om privé en werk echter meer in balans te krijgen, besloot Marlies samen met haar man Wim, dat ze met de komst van Levi twee dagen gaat werken.

Marlies, zelf het jongste zusje van drie oudere broers, heeft van huis uit meegekregen hoe fijn het is om eigen keuzes te mogen maken. Als kind de vrijheid krijgen om zelf te beslissen is handig, maar kan soms een stapje te ver gaan. “Met al die grote mensen om mij heen keek ik misschien wel eens mee met net iets te spannende films”, glimlacht Marlies. Haar ouders lieten haar vooral zelf nadenken. Ook waren zij van het principe: afspraak is afspraak. Hoe laat Marlies bijvoorbeeld thuiskwam na een feestje werd bepaald in goed overleg.

Op deze manier willen Marlies en Wim ook met hun kinderen omgaan. Geduldig zijn, een luisterend oor bieden en laten blijken dat zij hun kinderen waarderen, kenmerkt hun opvoeding.  Deze ouders voeden hun kinderen bewust op vanuit Christelijk perspectief. Oog hebben voor de mensen om je heen is een belangrijke waarde binnen dit gezin. Niet alleen de mensen dichtbij, maar ook voor mensen die je niet kent.

Dit wordt vooral duidelijk door een foto op de koelkast. Een kindje uit een land waar men het duidelijk minder goed heeft. Samen met de kinderen schrijft Marlies brieven met dit jongetje en zorgen zij ervoor dat hij en zijn familie voldoende te eten krijgen. “Voor ons een simpele manier om een kind een toekomst te geven. Bovendien leren mijn kinderen zo dat niet alles eerlijk verdeeld is in de wereld, maar dat er altijd hoop is.”